Önkéntes program megvalósítása - Bükkösd

Önkéntes program megvalósítása - Bükkösd

Október első napján került megvalósításra önkéntes programunk a Bükkösdi általános iskola udvarán. Az eseményre nagy meglepetésünkre a felnőttek mellett szép számban érkeztek 16-18 év közötti fiatalok.

Céljaink közt szerepelt többek közt célzottan a fiatalok bevonása, hogy a korosztályukban sikeresen növeljük az önkéntes tevékenységet, és ez által nőjön a megbecsülése. Továbbá felelősségteljes tevékenységüket és gyakorlatukat segítő környezetben végzik, ahol a tapasztaltabb felnőttek is segítik őket, így a generációk közti szakadék is kisebb lehet a jövőben.

Szerencsénkre kellemes őszi időnk volt, így el tudtuk végezni a kijelölt feladatokat. A gyülekező az iskola udvarán került megtartásra, ahol Budai Zsolt polgármester, és Györe Valéria pedagógus, intézményvezető köszöntötte a megjelenteket. Az udvaron megtörtént a jelenléti ívek aláírása, amely után mindenki bement az iskola erre a célra kijelölt termébe, ahol Fülöp Eszter, mint munkavédelmi felelős és elsősegélynyújtó 60 percben munkavédelmi előadást tartott. Első körben ismertette legfontosabbat, mégpedig törekedjünk az egészséges és biztonságos munkakörülmények biztosítására. Ha esetleg megtörténne a baj, akkor milyen lehetőségeink vannak a sérüléstől függően, illetve a kijelölt munkaeszközöket rendeltetésszerűen használjuk, így ezzel is minimalizáljuk az esetleges balesetek és sérülések kialakulásának esélyét. Az öltözködési lehetőségre az iskola egy elkülönített terme szolgált, mivel többen is hoztak munkaruhát.

Az előadást követően megkezdődhetett a fizikai munka. Az udvaron több csoportra osztottuk a résztvevőket. Az első csapat, az iskola bejáratánál földdel töltötte fel a talajegyenetlenségeket, hogy a későbbiekben alkalmas legyen a gépi kaszálásra és ne akadjon el a fűnyíró. Ehhez szükségük volt néhány lapátra és talicskára, hogy az erre a célra előzetesen ideszállított földet el tudják vinni a kijelölt helyre. A csapat második fele az udvarban lévő lehullott platánfák leveleit gyűjtötte össze gereblye segítségével, kisebb kupacokat alkottak, hogy később könnyebb legyen elszállítani.

A harmadik csapat a nyitott tárolóból régi padokat, székeket és építésből maradt faanyagot, szigetelést szállították el egy ideiglenes tárolóba. A jó időnek köszönhetően jó hangulatban és hasznosan telt az idő.

A következőkben egy kis pihenő következett, ahol egy kint előkészített asztalon vegyes sós-édes péksüteményeket, üdítőt és ásványvizet kínáltunk fel, amelyet mindenki jóízűen fogyasztott. A szünet után ismét folytatódott a munka, amelynek lassan már látszatja is volt, a földkupac fele elfogyott, az udvaron megteltek a gödrök földdel. A levélkupacok is megsokasodtak, és lassanként elfogytak a kint tárolt bútorok is. A közös munka jó eredménnyel szolgált, a fiatalok a nap közepére könnyen szóba elegyedtek a felnőtt résztvevőkkel, a jó hangulatot megalapozva a későbbiekben.

A munka végeztével összeszedték a munkaeszközöket és összegyűjtötték az arra kijelölt helyen. Majd meglepetésként vendégül láttuk őket az iskola étkezőjében, ahol húslevest és chilis-babot fogyasztottak közösen.

Györe Valéria intézményvezető és Budai Zsolt polgármester megköszönte az eredményes munkát az egész iskola nevében.