Ifjúsági információs napok szervezése (képzés, tanulási, ösztöndíj, foglalkoztatási és lakhatási lehetőségekről) - Bükkösd

Lényeges a közvetlen és a közvetett hátrányos helyzetű célcsoporttagok megfelelő tájékoztatása az aktuális képzési, lakhatási és ösztöndíj lehetőségekről a településen és a térségben. Mindezek mellett fontos bemutatni, hogy a lakosság milyen módokon fejlesztheti saját pénzügyi tudatosságát és hogyan érheti el, hogy a hitelei csökkenjenek, valamint a pénzügyi lehetőségei javuljanak. Ennek alapján egy olyan program került összeállításra, melynek során két előadó saját előadását a képpen építette fel, hogy minél több területet érintve, minél több információt biztosítson a résztvevők számára.

Az első előadó Szabó Árpád volt, aki alapvetően a pénzügyi tuadtosság megteremtésének lehetőségeivel foglalkozott, ezt összekapcsolva a támogatási lehetőségekkel. Átfogó előadás keretében bemutatásra kerültek a pénz szerepe és eltérő funkciói:

 • Forgalmi eszköz:
  • Veszünk valamit a boltban és pénzt adunk a pénztárosnak.
  • Ez teszi lehetővé, hogy ne kelljen cserekereskedelmet bonyolítani, azaz ne kelljen például a piacon közvetlenül egyik terméket másikra cserélni”
 • Értékmérő
  • Összehasonlíthatóságot biztosít
 • Felhalmozási eszköz
  • Megtakarítás
 • Nemzetközi pénz
  •  

Valamint az alábbi pontoknak megfelelően bemutatásra került a megtakarítás képzésének a folyamata:

 1. Teljes jövedelem kiszámítása
 2. Költségvetés készítése
 3. Fennmaradó összeg meghatározása
 4. Költségcsökkentés (ha lehetséges)
 5. Tartozások rendezése
 6. Befektetés

Fontos volt látni, hogy a megtakarítások esetében a támogatások igénybevételénél sokan nem ismerték a lehetőségeket, de még miután bemutatásra is kerültek ezek a lehetőségek, sem bíztak bennük. A hátrányos helyzetű csoportok esetében ez gyakori problémát jelenthet, hogy nem bíznak a támogatásokban, nem ismerik a rendszert, ami miatt bonyolultnak hathat. Sokan nem voltak tisztában a lehetőségekkel, azonban komoly problémát jelentett, hogy a mindennapi megélhetési gondok is előkerültek. Több esetben nem volt elérhető például lakástámogatás, mert a résztvevő saját elmondása alapján rossz anyagi helyzetben van, illetve az adósságspirál veszélye is felmerült. Az ebből való kilépésre irányult az előadás egyik része, illetve a lehetséges megtakarításképzés és támogatások bemutatására a másik.

A következő előadó Cséfalvai Ágnes volt. Az előadás központi kérdése a motivációs szempontok, valamint a lehetőségek keresése volt. Komoly problémát jelent sok fiatal életében, hogy nincsenek olyan céljaik, melyekhez eszközöket lehetne tervezni. Az előadás során több példán keresztül is bemutatásra kerültek olyan szempontok, melyeket a résztvevő fiatalok használhatnak. Több fiatal számára is kérdéses, hogy milyen szakmát tanuljon, vagy éppen volt olyan is, aki nem tudta hol helyezkedjen el a megszerzett szakmával. Ennek során bemutatásra került, hogy amennyiben szeretne kilépni és elköltözni a településről, abban az esetben rendelkezésre állnak támogatások, viszont egy saját anyagi biztonság megteremtése is feltétel és fontos szempont.