Helyi szociális közétkeztetés és idősgondozási közszolgáltatások továbbfejlesztése workshop keretében - Nemeske

A megrendezett projektelem programja:

„Közétkeztetés: különböző korú, nemű és foglalkozású népességcsoportok szervezett élelmezési ellátása” címmel Delibeli Dániel élelmezésvezető tartott 1 óra 10 perces előadást. Az előadás magába foglalta a gyermek- és ifjúsági élelmezést, a bölcsődések, óvodások, általános és középiskolások, a szociálisan rászorultak és az idősek étkeztetését.

Szünetben ásványvíz, üdítő, kávé, édes aprósütemény, vegyes rágcsálni való (chips, ropi, sósperec) fogyasztására volt lehetőség.

A következő programelem során a „A közétkeztetési reform törekvései” címmel Tóth Roland diétás szakács tartott 35 perces előadást, mely során ismertette a közétkeztetésben kerülendő élelmiszereket, a napi szinten bevihető sómennyiséget, és a közétkeztetési reform azon törekvéseit, hogy növelje a helyi és bio élelmiszerek arányát a menzákon, valamint, hogy bevonja a Magyarországon tenyésztett halakat a menzák kínálatába.

Harmadik programelemként „A közétkeztetést szabályzó törvények és előírások, a beszállítókra vonatkozó körülmények” címmel Gönczi Gábor szociális munkás 1 órás előadása következett. Az előadás legfőképpen az EMMI által 2014 áprilisában meghozott kormányrendeletet (mely alapjaiban kívánja megváltoztatni a magyarországi közétkeztetés kultúráját, az egészséges és egészségtudatos táplálkozás előtérbe helyezésével) és a 37/2014. (IV.30) EMMI rendeletet (mely a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szól, többek között az iskolai menzákon és kórházakban adandó ételek elkészítését és tápanyagtartalmát szabályozza) ismertette.