Helyi szociális közétkeztetés és idősgondozási közszolgáltatások továbbfejlesztése workshop keretében - Bükkösd

A közétkeztetés és az idősgondozás az önkormányzatok kötelező feladatellátásai között szerepel. Azonban sok esetben a fent megnevezett közszolgáltatások fejlesztése nem tud megfelelően megvalósulni mivel nincs megfelelő fórum az egyes szakmai résztvevők között. Ennek okán a közétkeztetéssel kapcsolatban két előadást hallgattak meg a résztvevők, melynek során elsőként bemutatásra kerültek a leggyakoribb ételintoleranciák, allergiák és az azokhoz kapcsolódó szervezési szempontok. Második előadásban pedig megismerhették a résztvevők a közétkeztetés felépítését és egy ahhoz kapcsolatos kérdőív is kiértékelésre került. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a közétkeztetést a lakosság is jobban megismerhesse, hiszen az önkormányzat számára kiemelt ellátási forma és a települési lakosság nagyrésze él is vele. Ennek okán a programot megelőző hetekben egy kérdőív is összeállításra került, melynek kiértékelése szintén a második előadás részét képezte. Az előadások nagyban hozzájárultak a résztvevő közétkeztetésben dolgozók számára, valamint az önkormányzat is képet kaphatott a lakosság közétkeztetéssel kapcsolatos megítéléséről.

 

Az első előadó Koprivanecz Magdolna volt, aki előadásban a közétkeztetési nehézségekről, a leggyakrabban előforduló allergénekről beszélt, amelyet az egészséges táplálkozás oldaláról közelített meg. Kiemelte, hogy minden esetben csak akkor kezdjenek speciális diétába, ha azt orvosi javaslat alátámasztja. Hiszen a szervezet számára egy kiegyensúlyozott táplálkozás az optimális, ahol minden tápanyagot a megfelelő mennyiségben és minőségben megkap. Az előadás során bemutatásra került a laktáz és laktózérzékenység és azok kezelései, a glutén és lisztérzékenység is.

Az eladás fontos eleme volt a tápértékek bemutatása, melynek során a napi kállciumbevitel is többek között kiemelésre került az életkorok szerint.

  • 1-3 év: 500-700 mg/nap
  • 4-8 év: 800-1000 mg/nap
  • 9-13 év: 1100-1300 mg/nap
  • 19-50 év: 800-1000 mg/nap
  • 51-70 év ffi: 800-1000 mg/nap
  • 51-70 év nők: 1000-1200 mg/nap
  • Kismamák, szoptató anyák: 800-1300 mg/nap

 

A második előadás során két aspektus került megvizsgálásra. Elsőként a közétkeztetés keretei, és metodikája, másfelől a településen, a közétkeztetésben résztvevők által kitöltött kérdőívek eredményeinek kiértékelése.

Az első tématerülettel kapcsolatban bemutatásra kerültek a közétkeztetéshez kapcsolódó irányadó jogszabályok:

  • 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról.
  • 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről.
  • 2008. évi XLVI. Törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről.
  • 852/2004/EK rendelet (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról.

 

Illetve a fontosabb fogalmak:

  • Közétkeztetés: olyan vendéglátó tevékenység, amelynek során:
    • meghatározott fogyasztói csoportot,
    • vendéglátó-ipari termékekkel,
    • többnyire előre megrendelés alapján,
    • a nap egy-egy meghatározott időszakában,
    • meghatározott időtartamban étkeztetnek
    • Pl. oktatási, gyermek-, szociális-, egészségügyi-, bentlakásos intézményben, táborban, munkahelyen
    • Az a létesítmény, amely az étel készítéséhez és a felhasznált alapanyagokhoz szükséges:
    • Raktárral,
    • Előkészítővel,
    • Főző-,sütő helyiségekkel,
    • Mosogató helyiségekkel rendelkezik
    • Amelyben az ételeket a helyszínen készítik
  • Tálaló, vagy melegítőkonyha az a létesítmény, amelyben a főző konyhán készítettételeket
    • átveszik,
    • Kiadagolják,
    • Biztonságos hőkezelésnek vetik alá (szükség esetén)
    • Az edényeket elmosogatják

A fogalmak mellett egyeztetésre került miaz az étrend, az ételkészítés, illetve milyen folyamatai vannak az ételkészítésnek:

  1. Étlaptervezés
  2. Nyersanyagok beszerzése
  3. Nyersanyagok átvétele
  4. Nyersanyagok raktározása
  5. Nyersanyagok előkészítése
    1. Átmeneti tárolás (hűtve, hűtés nélkül)
  6. Alapanyagok átadása főzőtér részére
  7. Ételkészítés
  8. Étel melegen vagy hidegen tartása
  9. Tálalás, kiszolgálás
  10. Takarítás, mosogatás, fertőtlenítés, ételhulladék

 

A közétkeztetés megismerése után a kérdőív kiértékelése következett, melyet az aktuális étkezési szokásokra vonatkozó országos adatok ismertetése előzött meg. A kérdőív eredményeivel kapcsolatban elmondható, hogy általánosságban a válaszadók támogatják az újabb ételeket, azonban sokak számára nem ismertek ezek az ételek. Ez utóbbi megállapításra utal, hogy a javaslatokhoz kapcsolódó kérdések esetében többen a „magyaros” ételeket preferálták, azokból szeretnének többet látni az étlapon, ugyanakkor az étlap egyhangúságát sokan jelezték.

Érdekes megállapításként került elő, hogy a résztvevők támogatják a húsmentes étlapot, amit megerősít, hogy a zöldséget akár köretként is preferálók aránya is magas.

 

 

A kérdőív:

KÉRDŐÍV A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL

 

Az alábbi kérdőívben a közétkeztetésről kérdezzünk, hogy annak milyen a minősége és a hozzáférhetősége. A kérdőív eredményeit az EFOP-1.5.3-16-2017-00078-as azonosítószámú projekt használja fel, abból a célból, hogy javítható legyen a települési közétkeztetés minősége.

A kérdőív kitöltése anonim és önkéntes!

______________________________________________________________________________

  1. Mennyire elégedett a közétkeztetés minőségével az elmúlt hónapban?
    1. Teljes mértékben elégedett
    2. Inkább elégedett
    3. Inkább nem elégedett
    4. Egyáltalán nem elégedett

 

  1. Mennyire tartja változatosnak az étlapot? Jelölje az alábbi skálán, ahol 1= egyáltalán nem változatos, 5= nagyon változatos

(egyáltalán nem változatos)                       1            2             3             4             5                             (nagyon változatos)

  1. Az alábbiak közül miért ajánlaná a közétkeztetést? Több válasz is jelölhető!
  1. Bőségesek az adagok
  2. Változatos az étlap
  3. Ízletesek az ételek
  4. Egészséges ételeket főznek
  5. Minőségi alapanyagokat használnak
  6.  
  7. Egyszerű megoldás
  8. Udvariasak a dolgozók
  9. Egyéb, éspedig:…………………………………………………….
  1. Az alábbiak közül miért nem ajánlaná a közétkeztetést? Több válasz is jelölhető!
  1. Kicsik az adagok
  2. Egyhangú az étlap
  3. Nem finomak az ételek
  4. Nem egészséges ételeket főznek
  5. Rossz alapanyagokat használnak
  6.  
  7. Rossz a kiszállítás
  8. A dolgozók nem figyelmesek
  9. Egyéb, éspedig:…………………………………………………….
  1. Milyen köreteket fogyaszt szívesen? Több válasz is jelölhető!
  1. Párolt zöldség
  2.  
  3.  
  4.  
  5. Burgonya püré
  6. Gyümölcsös köretek
  7.  
  8.  
  9.  
  10. Barna rizs
  11.  
  12.  
  13.  
  14. Egyéb, éspedig:…………………………………………………….
  1. Mennyire elégedett az ételadagok mennyiségével? Az ételadag sorában X-el jelölje az elégedettséget!

Ételadag

Teljes mértékben elégedett

Inkább elégedett

Inkább nem elégedett

Egyáltalán nem elégedett

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1.  

 

 

 

 

  1. Véleménye szerint milyen ételekből kellene több az étlapra? Több válasz is jelölhető!
  1.  
  2.  
  3. Főtt tészta
  4.  
  5.  
  6.  
  7.  
  8.  
  9.  
  10. Egyéb, éspedig:…………………………………………………….
  1. Támogatná-e a húsmentes napok bevezetését?
  1. Igen, nem fogyasztok húst
  2. Igen, hetente többször
  3. Igen, hetente egyszer
  4. Igen, havonta egyszer
  5. Nem
  1. A tavalyi évhez képest milyen a helyi közétkeztetés színvonala?
  1. Sokkal jobb lett
  2. Jobb lett
  3. Nem változott
  4. Rosszabb lett
  5. Sokkal rosszabb lett
  6. Nem tudom, idén veszek részt benne először
  1. Mikor született Ön? ...................... év négy számmal
  2. Mi az Ön neme?
  1. Férfi
  1. Mi az Ön legmagasabb iskolai végzettsége?
  1. Általános iskola
  2. Szakiskola
  3. Szakközépiskola
  4. Gimnázium
  5. Főiskola / Egyetem