Helyi szociális közétkeztetés és idősgondozási közszolgáltatások továbbfejlesztése workshop keretében - Bükkösd
A közétkeztetés és az idősgondozás az önkormányzatok kötelező feladatellátásai között szerepel. Azonban sok esetben a fent megnevezett közszolgáltatások fejlesztése nem tud megfelelően megvalósulni mivel nincs megfelelő fórum az egyes szakmai résztvevők között. Ennek okán a közétkeztetéssel kapcsolatban két előadást hallgattak meg a résztvevők, melynek során elsőként bemutatásra kerültek a leggyakoribb ételintoleranciák, allergiák és az azokhoz kapcsolódó szervezési szempontok. Második előadásban pedig megismerhették a résztvevők a közétkeztetés felépítését és egy ahhoz kapcsolatos kérdőív is kiértékelésre került. Kiemelten fontosnak tartottuk, hogy a közétkeztetést a lakosság is jobban megismerhesse, hiszen az önkormányzat számára kiemelt ellátási forma és a települési lakosság nagyrésze él is vele. Ennek okán a programot megelőző hetekben egy kérdőív is összeállításra került, melynek kiértékelése szintén a második előadás részét képezte. Az előadások nagyban hozzájárultak a résztvevő közétkeztetésben dolgozók számára, valamint az önkormányzat is képet kaphatott a lakosság közétkeztetéssel kapcsolatos megítéléséről.
Az első előadó Koprivanecz Magdolna volt, aki előadásban a közétkeztetési nehézségekről, a leggyakrabban előforduló allergénekről beszélt, amelyet az egészséges táplálkozás oldaláról közelített meg. Kiemelte, hogy minden esetben csak akkor kezdjenek speciális diétába, ha azt orvosi javaslat alátámasztja. Hiszen a szervezet számára egy kiegyensúlyozott táplálkozás az optimális, ahol minden tápanyagot a megfelelő mennyiségben és minőségben megkap. Az előadás során bemutatásra került a laktáz és laktózérzékenység és azok kezelései, a glutén és lisztérzékenység is.
Az eladás fontos eleme volt a tápértékek bemutatása, melynek során a napi kállciumbevitel is többek között kiemelésre került az életkorok szerint.
- 1-3 év: 500-700 mg/nap
- 4-8 év: 800-1000 mg/nap
- 9-13 év: 1100-1300 mg/nap
- 19-50 év: 800-1000 mg/nap
- 51-70 év ffi: 800-1000 mg/nap
- 51-70 év nők: 1000-1200 mg/nap
- Kismamák, szoptató anyák: 800-1300 mg/nap
A második előadás során két aspektus került megvizsgálásra. Elsőként a közétkeztetés keretei, és metodikája, másfelől a településen, a közétkeztetésben résztvevők által kitöltött kérdőívek eredményeinek kiértékelése.
Az első tématerülettel kapcsolatban bemutatásra kerültek a közétkeztetéshez kapcsolódó irányadó jogszabályok:
- 37/2014. (IV. 30.) EMMI rendelet a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról.
- 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről.
- 2008. évi XLVI. Törvény az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről.
- 852/2004/EK rendelet (2004. április 29.) az élelmiszer-higiéniáról.
Illetve a fontosabb fogalmak:
- Közétkeztetés: olyan vendéglátó tevékenység, amelynek során:
- meghatározott fogyasztói csoportot,
- vendéglátó-ipari termékekkel,
- többnyire előre megrendelés alapján,
- a nap egy-egy meghatározott időszakában,
- meghatározott időtartamban étkeztetnek
- Pl. oktatási, gyermek-, szociális-, egészségügyi-, bentlakásos intézményben, táborban, munkahelyen
-
- Az a létesítmény, amely az étel készítéséhez és a felhasznált alapanyagokhoz szükséges:
- Raktárral,
- Előkészítővel,
- Főző-,sütő helyiségekkel,
- Mosogató helyiségekkel rendelkezik
- Amelyben az ételeket a helyszínen készítik
- Tálaló, vagy melegítőkonyha az a létesítmény, amelyben a főző konyhán készítettételeket
- átveszik,
- Kiadagolják,
- Biztonságos hőkezelésnek vetik alá (szükség esetén)
- Az edényeket elmosogatják
A fogalmak mellett egyeztetésre került miaz az étrend, az ételkészítés, illetve milyen folyamatai vannak az ételkészítésnek:
- Étlaptervezés
- Nyersanyagok beszerzése
- Nyersanyagok átvétele
- Nyersanyagok raktározása
- Nyersanyagok előkészítése
- Átmeneti tárolás (hűtve, hűtés nélkül)
- Alapanyagok átadása főzőtér részére
- Ételkészítés
- Étel melegen vagy hidegen tartása
- Tálalás, kiszolgálás
- Takarítás, mosogatás, fertőtlenítés, ételhulladék
A közétkeztetés megismerése után a kérdőív kiértékelése következett, melyet az aktuális étkezési szokásokra vonatkozó országos adatok ismertetése előzött meg. A kérdőív eredményeivel kapcsolatban elmondható, hogy általánosságban a válaszadók támogatják az újabb ételeket, azonban sokak számára nem ismertek ezek az ételek. Ez utóbbi megállapításra utal, hogy a javaslatokhoz kapcsolódó kérdések esetében többen a „magyaros” ételeket preferálták, azokból szeretnének többet látni az étlapon, ugyanakkor az étlap egyhangúságát sokan jelezték.
Érdekes megállapításként került elő, hogy a résztvevők támogatják a húsmentes étlapot, amit megerősít, hogy a zöldséget akár köretként is preferálók aránya is magas.
A kérdőív:
KÉRDŐÍV A KÖZÉTKEZTETÉSRŐL
Az alábbi kérdőívben a közétkeztetésről kérdezzünk, hogy annak milyen a minősége és a hozzáférhetősége. A kérdőív eredményeit az EFOP-1.5.3-16-2017-00078-as azonosítószámú projekt használja fel, abból a célból, hogy javítható legyen a települési közétkeztetés minősége.
A kérdőív kitöltése anonim és önkéntes!
______________________________________________________________________________
- Mennyire elégedett a közétkeztetés minőségével az elmúlt hónapban?
- Teljes mértékben elégedett
- Inkább elégedett
- Inkább nem elégedett
- Egyáltalán nem elégedett
- Mennyire tartja változatosnak az étlapot? Jelölje az alábbi skálán, ahol 1= egyáltalán nem változatos, 5= nagyon változatos
(egyáltalán nem változatos) 1 2 3 4 5 (nagyon változatos)
- Az alábbiak közül miért ajánlaná a közétkeztetést? Több válasz is jelölhető!
- Bőségesek az adagok
- Változatos az étlap
- Ízletesek az ételek
- Egészséges ételeket főznek
- Minőségi alapanyagokat használnak
- Egyszerű megoldás
- Udvariasak a dolgozók
- Egyéb, éspedig:…………………………………………………….
- Az alábbiak közül miért nem ajánlaná a közétkeztetést? Több válasz is jelölhető!
- Kicsik az adagok
- Egyhangú az étlap
- Nem finomak az ételek
- Nem egészséges ételeket főznek
- Rossz alapanyagokat használnak
- Rossz a kiszállítás
- A dolgozók nem figyelmesek
- Egyéb, éspedig:…………………………………………………….
- Milyen köreteket fogyaszt szívesen? Több válasz is jelölhető!
- Párolt zöldség
- Burgonya püré
- Gyümölcsös köretek
- Barna rizs
- Egyéb, éspedig:…………………………………………………….
- Mennyire elégedett az ételadagok mennyiségével? Az ételadag sorában X-el jelölje az elégedettséget!
Ételadag |
Teljes mértékben elégedett |
Inkább elégedett |
Inkább nem elégedett |
Egyáltalán nem elégedett |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
- Véleménye szerint milyen ételekből kellene több az étlapra? Több válasz is jelölhető!
- Főtt tészta
- Egyéb, éspedig:…………………………………………………….
- Támogatná-e a húsmentes napok bevezetését?
- Igen, nem fogyasztok húst
- Igen, hetente többször
- Igen, hetente egyszer
- Igen, havonta egyszer
- Nem
- A tavalyi évhez képest milyen a helyi közétkeztetés színvonala?
- Sokkal jobb lett
- Jobb lett
- Nem változott
- Rosszabb lett
- Sokkal rosszabb lett
- Nem tudom, idén veszek részt benne először
- Mikor született Ön? ...................... év négy számmal
- Mi az Ön neme?
- Férfi
- Nő
- Mi az Ön legmagasabb iskolai végzettsége?
- Általános iskola
- Szakiskola
- Szakközépiskola
- Gimnázium
- Főiskola / Egyetem