Helyi nemzetiségi zenék - Bükkösd

Helyi nemzetiségi zenék - Bükkösd

Eseményünkkel a helyi sváb közösségi bemutatására fókuszáltunk a fiatalabb generáció tagjainak bevonásával, hogy megismerjék a helyi svábok múltját, szokásaikat, hagyományőrzésüket. Az eseményt Ulrich Károly a Bükkösdi Német önkormányzat elnöke nyitotta meg, magyar és német nyelven. A rövid köszöntő után, Meisl Károly német szakos pedagógus tartott előadást, melyben az ország sváb lakosainak történelmi múltját, elterjedésüket, létszámukat mutatta be. Bemutatkozás elsősorban arra teremt lehetőséget, hogy a nemzetiségek fiatalabb képviselői megismerkedhessenek saját hagyományaikkal, erősödjön az ehhez való kapcsolatuk. Következőkben a beilleszkedésről esett szó, amely a második világháború után igencsak nehéz volt, a hátrányos megkülönböztetés miatt. De idővel megalapították a sváb közösségeket, amelyek sikeresen beleolvadtak és értékes részét képzik mai társadalmunknak. Másodsorban kisebb léptékben a projektelem ugyanúgy képes lehet segíteni a szegregáció csökkentését a településen. Az előadás után a „Kéméndi Trió”műsorát tekinthettük meg a színes zenés programokkal készültek a jelenlévőknek. A műsor alatt halhattunk sváb, és magyar dalokat, továbbá komoly és klasszikus zenét. A zenei előadás célja hogy megismertessük a tájegységre jellemző sváb kultúra bemutatását a fiatalabb generáció tagjainak. Hangszer bemutatásra is sor került, a sváb zenei kultúrában a harmonika és a rézfúvós hangszerek elengedhetetlen kellékek. Kéméndi Tamás a trió harmonikása készséggel mutatta be a hangszert, melynek mesélt a történetéről, hagyományban elhelyezkedő szerepéről. A műsort évszakokhoz, és előadókhoz kötötték. A jelenlévők láthatóan nagyon élvezték a műsort. Folyamatosan bevonták a közönséget a műsorba.

Céljaink közé tartozik a helyi kulturális, gasztronómiai hagyományok bemutatása az elvárt lehetőség szerint történeti, társadalmi hagyományok bemutatásával. A zenés műsor után ismét Meisl Károly német szakos pedagógus tartott bemutatót a hagyományőrzés fontosságáról. Nehéz abból a pozícióból hagyományokat, régi életszemléletet őrizni, mely szerint az a valódi érték, ami a világ számára elfogadott. Bárhogyan is van, akár divatként, akár szívből cselekszi a hagyományok őrzését az egyén, az mindenképp jó: mert megismerünk dolgokat, életünk részévé válik. Ez különösen fontos digitális korunkban, hiszen a fiatal generációk ezeket a fórumokat használják rendszeresen. Változni, változtatni szükséges, ám az ésszerű, hasznos dolgokat meg kell tartanunk, hisz ezektől lettünk azok, akik ma vagyunk, ezektől lesznek gyerekeink olyanok, amilyennek látni szeretnénk őket. A hagyományokat nem csak szeretni, művelni kell, hanem tisztelni is, legyen az tárgy, életvitel, bármi.

Az előadás után elfogyasztották az ebédet, majd visszamentek a művelődési ház előadó termébe ahol Ulrich Károly beszélt a Bükkösdi svábok hagyományőrzésre és értékeik megőrzésének céljairól. A helyi svábok több éve akár egy évtizede is nagy energiát fordítanak arra, hogy a múltban megtanult és megismert hagyományaikat megőrizzék és továbbadják, az elmúlt években egyre nehezebb ezeket megvalósítani, a digitalizált világ hátránya miatt. A helyi német közösség rendkívül családias módon próbálja bemutatni a helyi szokásokat. Sokszor szerveznek hagyományőrző táncbemutatókat, német nyelvű énekes és verses előadásokat. Továbbá az év minden szakában részt vesznek a megye több településén megrendezett rendezvényeken, ezzel is igyekeznek öregbíteni a település jó hírét a kialakítani új baráti kapcsolatokat, illetve a meglévőket megerősíteni. Továbbá szeretnének több fiatalnak is megmutatni a helyi hagyományokat, hogy azok ne vesszenek feledésbe. Az előadások után a diákokat visszakísérték az iskolába.