Drogprevenciós program - Nagydobsza

Drogprevenciós program - Nagydobsza

A program feladata, hogy a projekt keretében felhívja a figyelmet a fiatalok és a fiatal felnőttek számára a drogfogyasztás veszélyeire, és az abból következő jogi következményekre is. Fontos, hogy a program ne csak a lehetséges fiziológiai, avagy jogi következményeket vetítse előre a fiataloknak, hanem tanácsokkal is ellássa őket: milyen megelőzéssel tudják minimalizálni a rossz események bekövetkeztét. A program elsősorban a hétköznapi élethelyzetekből adódó problémákra, helyzetekre világít rá, és ebből kiindulva ad a résztvevőknek megoldási javaslatokat.

1: Drognak nevezzük azt az anyagot, amely a központi idegrendszerre hatva hangulati, gondolkodásbeli változásokat okoz és hatása potenciálisan káros a szervezet testi-lelki folyamataira. Ez a meghatározás magába foglalja a legális drogokat is (alkohol, nikotin, koffein).
2: A vény és az ártámogatás fogalmait gyakran egymáshoz társítjuk, és úgy gondoljuk, azért kell a vény, hogy olcsóbb legyen a gyógyszer. Viszont sokszor találkozunk azzal a gyógyszertárban, hogy az általunk kiváltott gyógyszer hiába receptköteles, a teljes árát kell kifizetnünk. Akkor hogy is van ez? Miért vénykötelesek egyes gyógyszerek? Azt, hogy egy gyógyszer kiváltásához szükség van-e vényre vagy sem, nem a gyógyszerre járó támogatás határozza meg, hanem az adott gyógyszer tulajdonságai. Egy gyógyszer akkor válik vénykötelessé, ha annak biztonságos alkalmazása csak orvosi felügyelet mellett oldható meg, vagyis rendszeres orvosi ellenőrzést igényel.
3: A Ritalin metilfenidát-hidroklorid hatóanyagot tartalmaz. Ez a gyógyszer egy központi idegrendszeri serkentő. A nagy adagban fogyasztott Ritalin hasonló tüneteket okoz, mint más, kábítószerként használt stimulánsok, így többek között remegést, izomrángást, paranoiát és azt az érzést, hogy rovarok vagy férgek mászkálnak az ember bőre alatt.
4:/ Az extasy illegális, nincs semmilyen elismert gyógyászati értéke, hasonlóan a heroinhoz és az LSD-hez. Az extasy birtoklásáért, forgalmazásáért és előállításáért járó büntetés a birtokolt drog mennyiségétől függően 2 évtől életfogytig tartó börtönbüntetést jelenthet Magyarországon.