Dohányzásról való leszokást népszerűsítő akció - Bezedek

Ma Magyarországon nagyon sok fiatal dohányzik különösen a hátrányos helyzetű célcsoportok tagjai közül. Fel kell hívni a figyelmet a fiatalok és a fiatal felnőttek számára a dohányzás veszélyeire, és az abból következő esetleges egészségügyi kockázatokra (érszűkület, szívinfarktus, tüdőrák). Ez az érintett korosztály bár sok mindent tud, még egyáltalán nem foglalkozik azzal, milyen következmények lehetnek. Meg kell keresni a saját életükből azokat a helyzeteket, amik rávilágíthatnak arra, hogy a dohányzás bizony hová vezethet. Saját életükből merítve azt tapasztalhatják meg, hogy ez nem csak mese, hiszen itt a példa a családodban, a baráti – ismerősi körödben.

1. előadás

14.00 óra Kezdő lépésként a diákok megismerkedtek INDIT Közalapítvány Alternatíva Ifjúsági Irodával és annak, az egészségfejlesztő programjával. Ezen a napon 4 előadás keretében a fő téma az alkohol fogyasztás veszélyei volt.

A PROGRAM ELSŐDLEGES CÉLJA: A diákok lelki egészségének fejlesztése. A fiatalok körében a viselkedési függőségek és a szenvedélybetegségekhez vezető szerek fogyasztásának megelőzése.

A program célja továbbá, hogy bevonja a fiatalokat az általuk érzékelt problémák mérséklésébe, hogy segítségükkel lehetőséget biztosítson a korai beavatkozásra a potenciális serdülőkori veszélyek esetében.

Nagyon fontos, hogy a téma egy- egy területének feldolgozása csoportos foglalkozásokban történik. Így a gyerekekkel ismertetni kellett a csoportos foglalkozások úgymond szabályait.

2. előadás

14.45 óra Mit jelent: szenvedélybetegség?

Azt az embert nevezzük szenvedélybetegnek, aki már nem tudja kontrollálni a szerrel kapcsolatos tetteit. Például nem képes abbahagyni az alkoholfogyasztást vagy a droghasználatot. Már nem önmaga dönti el, mennyit és meddig iszik.

A “szenvedélybetegség”, amint a szóban is benne van: betegség. Ez a betegség arra készteti az embert, hogy többet gondoljon az alkoholra és a drogokra, mint más dolgokra. Emiatt olyanokat tesz, amikről tudja, hogy fájdalmat okoznak neki (is). Úgy tűnik, hogy nem tudja abbahagyni, ha egyszer elkezdte.

Amikor nem iszik, már rosszul érzi magát az ital nélkül. Ahhoz, hogy ne érezze magát rosszul, újra innia kell, és egyre többet ahhoz, hogy még hasson. Hiába érzik már testileg és lelkileg is rosszul magukat, mégis isznak.

A szenvedélybeteg emberek olyan dolgokat tesznek, amiket soha nem tennének, ha egészségesek lennének. Talán később nekik is fáj ez, ezért megpróbálják majd valahogy helyrehozni tetteik következményeit.

3. előadás

15.30 Dohányzás veszélyei

A dohányzás rövid- és hosszútávú hatásai

A dohányzás az egész szervezetre kiható egészségkárosodással jár. A dohányfüstben lévő káros anyagoknak köszönhetően a szervek öregedése felgyorsul, ezért bizonyos betegségek sokkal fiatalabb életkorban jelennek meg dohányosokban, mint nem dohányosokban.

Tudtad, hogy a cigarettázók átlagosan 10-15 évvel rövidebb ideig élnek? Lássuk, milyen következményekre számíthat, aki rászokik a dohányzásra.

A dohányzás rövid távú hatásai

rossz lehelet , rossz szájíz , dohányfüst szagú a haj és a ruházat , a fogak sárga elszíneződése , nikotinfüggőség kialakulása (akár már 1 cigaretta elszívásától!) , fizikai teljesítmény csökkenése (sportolás, testnevelés óra, lépcsőzés, hamar történő kifulladás) , légzőrendszer károsodása, nehézlégzés, fulladás , gyakoribb légúti fertőzések (megfázás, tüdőgyulladás, stb.) , gyakori köhögési inger, köhögés , asztmás megbetegedés kialakulása, és az asztma súlyosbodása gyakoribb , hányinger, hányás

A cigarettázás hosszútávú hatásai

szívet és ereket érintő betegségek kockázata drasztikusan megnövekszik , a daganatos megbetegedéseké szintén: tüdő, gége, szájüreg, ajak, húgyhólyag, tüdőbetegségekre való fokozott hajlam, pl. tüdőtágulat

magzatkárosító hatás várandós nők esetében , fogamzóképesség zavarai: hímivarsejtek és petesejt károsító hatás; vetélés; magzatkárosodás; nemzőképtelenség , Légúti gyulladásos betegségek

A dohányfüstben lévő szén-monoxid károsítja az oxigénellátást, ami hosszú távon nehézlégzéshez, fulladáshoz vezethet. A dohányfüst krónikus (vagyis hosszú ideig fennálló) gyulladást okoz a légutakban, ami köhögéshez, fokozott váladék- és köpettermeléshez, nehézlégzéshez vezet. Gyakori, dohányzással összefüggő krónikus betegségekre példa: tüdőtágulat, krónikus hörghurut.

Szív- és érrendszeri betegségek

A dohányzás sokszorosára növeli a szívinfarktus, az agyvérzés és a trombózis (vérrögképződés) kockázatát.

Daganatos megbetegedések

A dohányzás legrettegettebb szövődményei a tüdőrák és a gégerák. Mindkét daganattípus az esetek 90-95%-ban dohányosok körében alakul ki. A dohányzásnak emellett egyéb daganatok kialakulásában is jelentős szerepe van, pl. szájüregi, ajak, húgyhólyag és gyomordaganat is nagyobb eséllyel alakul ki.

4. előadás

16.15 óra

Hogyan tudjuk felismerni, ha valaki segítségre szorul?

Sok olyan probláma jöhet szembe velünk életünk során, amelyekre ha nem is azonnal, de tudunk magunktól reagálni, válaszokat adni és megoldást találni. A szenvedélybetegségtől, függőségeinktől is meg lehet szabadulni saját erőből, különféle szakemberek segítsége nélkül is, bár ez a leszokásnak egy nagyon nehéz és hosszú útja, sok visszaeséssel, bizonytalansággal tűzdelve. Ezért, ha nem muszáj, ne próbálkozzunk egyedül, főleg, ha sok segítség van körülöttünk. Ezek közül csak meg kell találnunk a számunkra legmegfelelőbbet, amely a személyiségünkhöz a legközelebb áll és a leghatékonyabb segítséget kaphatjuk a legrövidebb idő alatt.

Önsegítő csoportok – a közösség ereje

Például AA (Anonim Alkoholisták), vagy NA (Narcotics Anonymous, Névtelen Drogfüggők), GA (Gamblers Anonymous, Névtelen Szerencsejátékosok) stb., valamint a szenvedélybetegek hozzátartozóinak ACA (Adult Children of Alcoholics), Al-Anon. Azoknak ajánlom, akik saját erejükből próbálják letenni káros szenvedélyüket, és szeretnének úgy megszabadulni a függőségeiktől, hogy a legkisebb környezeti változtatást tudják a munkájuk vagy családjuk miatt bevállalni.

Léteznek még különböző online önsegítő programok, amelyek általában 4-6 hétig adnak napi útmutatást a józanság eléréséhez vagy csökkentéshez, továbbá online munkafüzet kitöltésével segítenek. Ha a kitöltő szükségesnek érzi, időnként igénybe veheti online szakember tanácsát is a megadott időpontokban, mint például ezen az oldalon:www.kannabiszpont.hu

Online tanácsadás - diszkréció

Az internet elterjedésével elindult az a trend, hogy ha valakinek valamilyen problémája van, egyből rákeres arra a világhálón. Ezt kihasználva bizonyos szakemberek azt vallják, hogy a sok, esetenként ellentmondásos információ helyett egyszerűbb, ha azonnal segítséget biztosítanak a függőknek a világhálón. Így bárki könnyedén a saját biztonságos otthonából igénybe tudja venni az online konzultációt. Azok a szenvedélybetegek, akik szégyellik, titkolni akarják a kilétüket (főleg egy kisvárosban könnyen kiderülhet és a pletykák nehezítik a változást), vagy a lakóhelyük közelében nincs elérhető szolgáltatás, ajánlom biztonsággal az online szenvedélybeteg konzultációt, melyek természetesen a hozzátartozókhoz is szólnak. Ilyen például a kifejezetten kamaszokat kezelő www.kamaszszerviz.hu vagy a saját honlapom etanacsadas.hu. Ezek a szolgáltatások egyre inkább elterjedőbben vannak.

Magánrendelések – személyes tanácsadás

Az addiktológus szakemberek magánrendeléseiken főleg az egyéni addiktológiai konzultációt részesítik előnyben. Ezt azoknak ajánlom, akik úgy érzik, csoportban vagy más idegenekkel képtelenek megosztani függőségükkel kapcsolatos problémáikat és motiválóbbnak érzik a személyes, négyszemközt zajló terápiát.

Néhány szakember weboldala:

www.jozansag.hu

www.addiktologus.hu

www.szenvedelybetegsegito.hu

Szervezetek, alapítványok, gondozók – komplex segítség

A legelterjedtebb és ingyenes szolgáltatásokat természetesen a különböző drogambulanciák, Támasz-gondozók, alapítványok és egyéb önkormányzati szervek nyújtják. Akik komplex rendszerben szeretnének leállni, szeretnék befejezni az esetleg elmaradt iskolai tanulmányaikat, józanodni, gyógyszeres kezelést kapni, alternatív művészeti és sportolási módokkal helyettesíteni a szerhasználatukat, nyugodtan vegyék igénybe ezeket a szolgáltatásokat. A pár órás tanácsadásokon túl akár egész napos elfoglaltságot és védelmet tudnak nyújtani ezek a helyek a kontrollált, drogmentes környezet kialakításához. Pár országosan ismert szervezet elérhetőségei:

stopgroup.hu/

kekpont.hu/

www.nygyk.hu/?link=osztalyok&a=2&sub=drog

indit.hu/

www.drogcentrumszeged.hu/

Drogrehabilitációs otthonok – teljes átalakulási lehetőség

A szakma által leghatásosabbnak tartott megoldást a józanság elérésre a drogrehabilitációs otthonok adják. Azok a függők tudják a legjobban kiaknázni az otthonok nyújtotta lehetőségeket, akik mindenüket elveszítették, eljutottak a mélypontra, és ki tudnak hosszabb időre szakadni a környezetükből. A segítség lényege a terápiás közösségek erejében rejlik, hasonlóan mint az önsegítő csoportoknál, de itt 24 órában, kemény szabályok szerint strukturálisan felépített terápiás programról beszélhetünk. Ezen az oldalon az összes hazánkban fellelhető drogrehabilitációs otthon elérhetőségét meg lehet találni:www.madaszsz.hu

Kórházi kezelés – addiktológiai osztályok

Meggyőződésem, hogy a kórházak addiktológiai osztályait a valóban leszokni vágyók, nagyon csekély százaléka veszi igénybe, mert sajnos a józanság elérése ilyen keretek között nem tud mindenki számára hatékonyan működni, de kivétel itt is van. A szigetvári kórház addiktológiai osztályán a Minnesota-modell nagyon jó segítséget nyújt az alkoholbetegek számára.