Állásinterjúra felkészítő program (CV, motivációs levél és viselkedési etikett) - Töttös

CV – helyes önéletrajz készítés:

 Az előadó azzal kezdte az előadását, hogy ha önéletrajzot írunk, mindig végig kell gondolnunk, hogy milyen állás megpályázásához írjuk azt. Ha túl sok munkahelyünk volt, az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy ez azért történt, mert nem álltunk helyt az adott helyen, de ezt leendő munkaadónk nem tudhatja, így előfordul, hogy téves következtetéseket vonhat le. Ennek elkerülése érdekében célszerű munkatapasztalataink szortírozni aszerint, hogy melyek a relevánsok a megpályázott pozícióval kapcsolatban. Továbbá, célszerű a munkatapasztalatokat a lefrissebbel kezdeni, időrendi sorrendben visszafelé haladni az egyre régebbiek felé. Röviden fejtsük ki, hogy egy-egy állásnál mi volt a pontos feladatunk, azonban kerüljük az összefüggő szöveg formátumot, törekedjünk a vázlatos forma tartására. Semmiképp se dicsérjük magunkat, tényanyagot írjunk az önéletrajzba, természetesen az erősségeinket kiemelve. Orf Tünde a tartalmi követelmények mellett a stilisztikai szempontokat is ismertette a jelenlevőkkel. Ennél a résznél elmondta, hogy fontos, hogy az önéletrajz egyszerű, letisztult legyen, pontos információkat tartalmazzon, és kerüljük a helyesírási hibákat. Az önéletrajzhoz csatolt kép legyen szintén egyszerű, semleges háttérrel, semmiképp se csatoljunk magánéleti, vagy nem megfelelő öltözékben készült képet. A legmegfelelőbb egy igazolványkép csatolása.

Motivációs levél:

A motivációs levél arra szolgál, hogy bemutatkozz a munkaadónak levélen keresztül. Ha a levél jól szerkesztett, akkor a munkaadó vagy állásközvetítő nagyobb valószínűséggel fogja el is olvasni azt. Ha a levél jó benyomást kelt a munkaadóban, az már fél sikert jelent a személyes interjúhoz vezető úton.

Az első és legfontosabb teendő, hogy a megfelelő embernek címezd a levelet. Ez magától értetődőnek tűnik, de könnyen megfeledkezhetünk róla. Ha nincs megjelölve a név, akkor hívd fel a céget, a recepciós biztosan fog segíteni, ha elmondod, miért szeretnéd tudni az illető nevét. A következő lépés, hogy a levelet a megpályázott álláshoz igazítsd. Ha a levélből kiderül, hogy figyelembe vetted és megértetted az állás követelményeit, ez érdeklődést és igyekezetet fog tükrözni a munkaadó felé. Ellenkező esetben, egy általánosságokat tartalmazó kísérő levél nemtörődömnek és érdektelennek fog tűnni a munkaadó számára. Adj okot a személyes találkozóra. Emeld ki az állásra vonatkozó képességeidet és eredményeidet, és ismertesd, hogy azok miért lehetnek hasznosak a cég számára. Ez az első esély arra, hogy megkülönböztesd magad a többi jelentkezőtől. A cég jövőképének, stratégiájának vagy üzleti politikájának ismerete ugyancsak jó benyomást kelthet a munkaadóban. A kísérőlevélben ne ismételd el az önéletrajzodat – annak elolvasására sor kerül, amennyiben a kísérőlevél felkelti a munkaadó érdeklődését. A levélben "a kevesebb többet ér” szabálya érvényesül, egy fél oldalas terjedelem elég, semmiképp se lépd túl az 1 oldalt. Végül, győződj meg róla, hogy nincs a levélben helyesírási hiba. Nem véletlenül emlegetik oly sokszor az első benyomás fontosságát: csupán néhány másodperc elég ahhoz, hogy véleményt alkossanak rólad, az így kialakított képen változtatni azonban már jóval hosszabb időbe telik. Hiába viselkedsz normálisan a munkahelyeden később, ha már az első nap rossz szájízt hagytál magad után!

Munkahelyi viselkedésetikett:

A helyes és udvarias viselkedésre már az állásinterjún ügyelj: ne késs, légy szerény, de határozott, köszönj és viselkedj udvariasan, ne kapkodj, és legyél felkészült! És a legfontosabb: mosolyogj! A megjelenésre a legtöbb helyen nagy hangsúlyt fektetnek éppen úgy a későbbiekben, mint az első napon. Az öltözékednek tükröznie kell a személyiséged, vagy legalábbis olyan benyomást kell keltenie, amilyen képet szeretnél kialakítani magadról. Ne az éppen aktuális trend szerinti ruhák között válogass, a választáskor az egyszerűséget és a visszafogottságot tartsd szem előtt! Hasonlóan fontos a hajviselet, amelynek kapcsán szintén érdemes az egyszerűséghez ragaszkodni - főként a munkaadóval történő első találkozás, és a munkahelyen töltött első néhány hét alatt.