Sport és szabadidős napok (Testmozgás és a tömegsport népszerűsítése) - Bükkösd

 Sport és szabadidős napok (Testmozgás és a tömegsport népszerűsítése) - Bükkösd

 A célcsoportok tagjait a családi mintából kiindulva keveset mozdulnak ki és végeznek különböző sportolási tevékenységeket. Elsődleges célunk az esemény megrendezésével, hogy kimozdítsuk a helyi lakosságot és megmozgassuk őket a lovassportokon keresztül.

Bükkösdön, közel kétszáz hobbi lovat tartanak nyílván a lakosság körében. Közülük nagyon sokan hobbi lovasok, akik többedmagukkal lovagolnak a környéken, illetve hívják meg egymást több fajta lovas rendezvényre a környéken. Az esemény hatósági állatorvosi engedéllyel rendelkezik.

Az eseményt Szabó Mihály, a lovas egyesület elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket és, tájékoztatta a résztvevőket, hogy közel 13 éve rendeznek hasonló lovas sporteseményeket a településen belül. Ismertették az útvonalat, majd mindenkinek jó szórakozást kívánt.

A résztvevők közül a 14 év alattiak felnőtt kísérettel, a 14-18 év közöttiek pedig szülői belegyezéssel vehettek részt a megmérettetésben. Megkezdődtek a lovasok és lovaik felszerelkezése, mindenki beöltözött a kötelező védőfelszerelésekbe, és megkezdődhetett a bemelegítés. Fontos volt, hogy könnyített jármódokban mindenki stabilan tudja tartani magát és irányítani a lovát.

A résztvevők, három és négy fős csapatokat alkotva vágtak neki a távnak és a játékos feladatoknak, amely próbára tette a ló és lovasa képzettségét, valamint a fittségüket és a lovasok elméleti tudását (lovas teszt kitöltése). A feladatok közt szerepelt, gumilabdadobás lóháton, akadálykerülés, kockadobás, csapatmunkát igénylő feladatot (közös akadálycipelés), gyors lovagló tempót igénylő szakaszok, lovak idegrendszerét igénybe vevő feladatok (színes szalag alagút), víz merítése a patakból. A feladatok elvégzése után mindenki pontokat szerzett az állomásfőnököknél. A csapatok extra pontokért, különféle izgalmas és humoros feladatokat hajthattak végre, ilyen volt például, amikor egy karton dobozban lévő sertés testrészt( fül, farok, orr, köröm) kellett kitalálni csupán tapintással, mert a versenyző szeme be volt kötve. A távokat minden csapat sikeresen teljesítette és nagyobb sérülésektől mentes volt minden résztvevő. Mindenkin látszott, hogy kellően elfáradt a feladatok teljesítése közben, ló és lovasa is egyaránt.

A délután második feléhez érve lassan az összes csapat megérkezett. Kezdetét vette a tisztálkodás, a lovak ellátása, mint a csutakolás, leszerszámolás, itatás, és etetés, valamint pihenőállásokba való bekötés.

 A késő délutáni órákban a sportcsarnokban gyülekeztek a résztvevők ahol eredményhirdetés és a közös vacsora elfogyasztása várta a közönséget. A gulyáslevest a helyi főzőkonyhában készítették el.

A legjobb és legügyesebb versenyzők ajándékokat vehettek át, a szervezőség mindenkinek megköszönte a részvételt, és gratulált a sikerekhez. A sportesemény a szerzett élmények megbeszélésével ért véget.