"Legyél te is szakember" - Szakemberhiány leküzdését népszerűsítő program - Nagydobsza

A kistelepüléseken fellépő szakemberhiány leküzdésének népszerűsítésére remek lehetőség a "Legyél te is szakember" című program megrendezése, melynek célja a térségi munkaerőbázis fejlesztése. Ehhez nyújt segítséget az állásinterjúra felkészítő program, amelynek középpontjában az önéletrajz és motivációs levél írása, valamint a viselkedés etikett áll. Ennek érdekében a már korábban résztvevőknek olyan informáló programot szükséges biztosítani, ahol a résztvevők egyéni képességei és a térségre jellemző munkaerő piaci igények együttesen kerülnek figyelembevételre.

Sasvári Lászlóné, mint a munkaügy területén dolgozó személy ismertette a résztvevőkkel az álláskeresési technikákat. Elmondta, hogy náluk hogyan segítenek az álláskeresőkön, melyről a program során előadást tartott.

Első és legfontosabb, hogy lakóhelyünkön, illetve lakókörnyezetünkben, milyen szakemberekre van szükség, ennek megfelelően kezdünk keresni szakmai tanfolyamokat.

Álláslehetőségek utáni érdeklődéshez a munkaügyi központ dolgozójának segítségét vesszük igénybe, aki ismertette a munkáltatókhoz vezető utat, melyeket a következőképpen érhetünk el:

  • Újsághirdetés
  • Munkaügyi- vagy recepciós szolgálat
  • Munkatársaktól, munkáltatóktól kapott javaslatok
  • Barátoktól és családtól kapott javaslatok
  • Munkaközvetítő ügynökségek szolgáltatásain keresztül.

A következő lépésben megtanuljuk az Önéletrajz elkészítését. Az önéletrajz funkciója abban áll, hogy bemutassa Önt leendő munkaadójának. Fontos, hogy önéletrajza úgy legyen megírva, hogy mindenképpen felkeltse a potenciális munkaadók érdeklődését. Mutatkozzon be úgy, hogy Önt válasszák ki a jelentkezők közül. Önéletrajza főbb tartalma:

  • Végzettség
  • Szakmai tapasztalat, karrierje bemutatása
  • Személyes készségek

Próbálja meg úgy megírni önéletrajzát, hogy az kiemelkedjen a többi közül.

Motivációs levél: Mivel úgy látjuk, hogy ez manapság az egyik legnagyobb fejtörést okozó, karrierrel kapcsolatos kérdés, ezért jelen írásban az általános javaslatok helyett inkább konkrét gyakorlati tippekkel vezetünk végig a motivációs levél megírásának rejtelmein. Csapjunk is bele! Először is a levél tetején mindenképpen tüntesse fel a cég nevét, és a pozíciót, amelyre pályázni kíván. Egyrészt ezzel is azt sugallja, hogy a motivációs levelet tényleg erre a munkára szabva írta, nem pedig a szokásos sablont küldi be. Másrészt a cég munkatársait is segíti, hiszen rögtön látják, melyik pozícióra érkezett a levél. Ne hagyja le a megszólítást sem! Plusz pont, ha kideríti, első körben kinek érdemes címezni név szerint. Ezzel garantáltan felkelti a HR-es figyelmét.

Hogyan találjuk meg a munkáltatóhoz vezető utat: A hirdetés figyelmes elolvasásával, leírt jelentkezési mód követésével. Állás kereséskor az illető személy rengeteg csatornán keresztül informálódhat, ilyen hely lehet, például az internet, állásbörze, ismerősök. Ebből kiindulva a munkáltatónak is fontos, hogy aktívan jelen legyen a munkaerőpiacon, hogy ismerjék értékeit.

Lehetőségek: Másik fontos dolog, hogy mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért és amiben a leghatékonyabb. A munkaerőpiac keresleti és kínálati tényezője együttesen hatással vannak a foglalkoztatás színvonalára, a munkanélküliségre bérviszonyon keresztül a javadalmazás színvonalára. Ez azt is jelentheti, hogy érdemes szakembereket alkalmazni. Nagyon fontos még a lakókörnyezetben kínált lehetőségek és szakember ellátottság viszonya.

Ki tekinthető álláskeresőnek? Álláskeresőnek tekinthető az a személy, aki esetében a következő kritériumok teljesülnek, nem áll munkaviszonyban és az egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével kereső tevékenységet nem folytat.

Az álláskeresési technikákon túl Sasvári Lászlóné ismertette, hogy a környéken milyen területeken van szakember hiány, erről egy tájékoztatót is adott a megjelenteknek. Az előadó kérte a résztvevőket, hogy gondolják át, hogy átképzik magukat, és olyan szakmát tanulnak, mely jelenleg hiányszakmának számít. Ezáltal biztosabbá válna az állandó kereseti lehetőségük.