Idősek egészségmegőrzése - Molvány

 Az Idősek egészségmegőrzése program fő célja volt az idősek megismertetése olyan technikákkal és tevékenységekkel, amelyek segítségével aktívabban tölthetik el idős korukat, valamint a közösség tevékeny tagjai maradhatnak.

Napjainkban – főleg a Molványhoz hasonló zsáktelepüléseken –, megfigyelhető a lakosság elöregedése és megszűnőben vannak a több generációs családok. Az idős korosztály, így a település szempontjából nem elhanyagolható célcsoport. Az idős embereknek nagyon gyakran megszűnnek a családi kötelékei és elmagányosodnak. Az elmagányosodás lehetőségét fokozza, amikor az idős ember elveszíti a társát.

Az idős emberek jellemző, hogy egyre inkább egyedül, portájuk magányába zárkózva töltik szürke mindennapjaikat. Ezek az idős emberek nem jutnak megfelelő információs forráshoz egészség megőrzéséhez. Szellemi-, mentális- és fizikai egészségük ezáltal rosszabb, mint a városban élő idős embereknek.

Az idősek mentális egészségének problémáját jól mutatja, hogy a közösség életében ritkán vagy egyáltalán nem tudnak bekapcsolódni. A közösségi élet hiányából fakadóan a társadalmi kapcsolataik visszafejlődnek, ezáltal mentális egészségük romlik. A fizikai egészségüket pedig a táplálkozási- és mozgási szokásaik jelentősen befolyásolják.

A fő cél megvalósítása érdekében tájékoztatókkal és aktív életmódot bemutató technikákkal kerültek az idősek inspirálásra.

A rendezvényen szívesen láttuk a szomszéd település lakosait is ösztönözve a helyi lakosokat a szomszéd település hasonló rendezvényeinek a részvételére.

Az idősek egészségmegőrzése program 15.00-kor kezdődött. Az első programelem az alapvető vizsgálatok az időskori egészség megőrzésért (vércukor- és vérnyomásmérés) volt. A program elem Dr. Plank Gabriella házi orvos segítségével került lebonyolításra. A program elem a rendezvény többi programjával párhuzamosan, kisebb megszakításokkal zajlott 19.00 óráig.

16.00.-16.30 között a Vidám délután című műsorral Füsti-Molnár Éva és Sólyom Katalin művésznők előadásában kerültek az idősek szórakoztatásra. A program elemmel bemutatásra került, hogy az idős embereknek sem kell a kulturális rendezvényeket mellőzniük, mert nem csak fiataloknak vannak előadások. A két művésznő jó példával szolgált arra is, hogy ötven év felett is van élet és az ember lehet aktív. A vicces és humoros előadással próbálták az idős embereknek megmutatni, hogy az idős embereknek is kijár a nevetés.

16.30.-17.30 között Dr. Plank Gabriella házi orvos adott tájékoztatást a „Hogyan kerülhetjük el az időskori betegségeket” témában.

Az első részben tisztázására került, hogy mit kell érteni az egészséges életmód alatt, milyen teendői vannak mind a páciensnek, mind az egészségügyi dolgozónak abban, hogy minél tovább megőrizzük egészségünket. Kirészletezésre kerültek a káros szokások, kiemelve a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás megbetegítő hatásait, illetve azok elhagyására fordítandó erőfeszítéseket, rámutatva a haszon és a kockázat lehetőségére.

A második részben a helyes táplálkozás volt a téma, kiemelve az idősebb korosztály talán régebbi szokásainak megváltoztatási lehetőségeit, a modern konyhai alapanyagok és technológia bevezetését.

A következő fejezetben a mozgásszegény életmód került szóba, mely mozgásformák azok, melyeket idősebb korban is lehet, illetve kell is beépíteni a mindennapjaikba. A fizikai aktivitás fokozása, valóságos csodaszer az egészségi állapot javításában.

Ezután a szűrési és gondozási lehetőségek következtek, melyek a betegségmegelőzésben és az esetlegesen kialakult kórképek karbantartására irányulhatnak. Ezekre manapság számos lehetőség van, de a motiváció erősítése terén van még teendő.

A test mellett a szellem, a psziché karbantartása is a legfontosabbak közé tartozik, a stressz mérséklése, a társas kapcsolatok kialakítása, fejlesztése és fenntartása fontos építőkövei az egészséges életmódnak, illetve egészségmegőrzésnek.

A jelenlévők a tájékoztató végén feltehették kérdéseiket és kötetlen beszélgetés keretében mélyíthették el a tudásukat a témában. A tájékoztató befejezése után az idősek meglepetés csomagot kaptak, amely béres cseppet és vitamin csomagot tartalmazott.

17.30.-18.00 Az idősek szellemi frissességének megőrzése jegyében Idősek Ki Mit Tudja került megrendezésre. (A kvízt az 1. melléklet tartalmazza.) Az idősek örömmel fogadták a település történelméhez és az érdeklődési körükhöz kapcsolódó kvíz kérdéseket, amit szinte egymással versengve töltöttek ki. A kvíz kérdések közös kiértékelése vidám hangulatban és néhol hangos kacagások mellett történt.

18.00-19.00 között a Nagydobszai Színjátszókör adta elő a Helén című darabot. Időseink a kulturális szórakozás mellett megtapasztalhatták, hogy egy település helyi közössége is összefoghat, begyakorolhat egy-egy színdarabot és előadhatja. Jó példával szolgált, hogy nem kell profi előadónak lenni, hogy összegyűljenek és együtt a közösségért tegyenek, miközben láthatatlanul saját szellemi-, mentális- és fizikai egészségükért is tettek. Példát mutatva a többieknek, hogy sokkal jobb közösségben, mint magányosan, otthon és egyedül. Jó példa volt, hogy a televízió által sugárzott szappanoperák világán kívül is van élet. A televízió nélkül is el lehet tölteni egy egész délutánt és estét.

19.00.-19.30 között egy vacsora keretében megvendégelésre kerültek a részvevők. Egyben megismerhették, hogy a friss káposzta és gyümölcs saláta az mellett, hogy egészséges még finom is. A feltálalt ételekből megtapasztalhatták, hogy a túlzottan zsíros ételek mellett vannak finom, de egészséges falatok. Ennek jegyében felszolgálásra került: rántott sajt, rántott gomba és rántott csirkemell.

19.30-23.00 között zenés-táncos programmal zárult a rendezvény. Az idősek szórakozva mozogtak, ezzel elősegítve fizikai egészségük megőrzését. A zenékre lehetőség volt a klasszikus és népi táncok járására mellőzve a modern fiatalok táncait.