Alkohol káros hatásainak és a fogyasztás jogszabályi környezetét megismerő program - Bezedek

A program célja a megelőzés a fiatalkorúak védelme érdekében. Fel kell hívni a figyelmet a fiatalok körében az alkoholfogyasztás veszélyeire, mert hiába a sokféle szigorítás alkohol tartalmú italok beszerzésében, fiatalkorúak kiszolgálásában, mégis a fiatalok imádnak bulizni, és tini nyelven mondva széles körben trendi alkoholt inni. Ittasan pedig olyan balesetek is történhetnek, melyek egy életre elronthatják életüket.

1. előadás

14.00 óra Az alkoholfüggőség 4 szakasza:

Az alkoholfüggőség kialakulása 4 szakaszra bontható, melyek fokozatosan mennek át egymásba. Az első szakaszban a szeszes ital fogyasztása kellemes érzést, a feszültség oldását eredményezi, a kívánt hatás azonban csak egyre nagyobb adagokkal érhető el, mert a szervezet alkoholtoleranciája fokozódik. A második szakaszban már kezd kialakulni a függőség, a beteg egyre mohóbban iszik, hogy elérje a megfelelő alkoholszintet. A beteg szokása miatt bűntudatot érez, környezet előtt tagadja szenvedélyét. A harmadik szakaszban a beteg már nem tud megállni a szeszes ital fogyasztásában, a teljes részegségig iszik. Az alkoholfogyasztás szégyenérzetet, feszültséget okoz, a beteg teljesen eltávolodik családjától, barátaitól, munkahelyén képtelen teljesíteni, előbb-utóbb munkanélkülivé válik. Italát titkos helyre dugja. Ebben a fázisban már kialakulnak az alkohol okozta szervi elváltozások, amelyek már kórházi kezelést tesznek szükségessé. A mértéktelen alkoholfogyasztás súlyos betegségekhez vezethet, mint pl.: májzsugorodáshoz, idegrendszeri panaszokhoz, szívizom-károsodáshoz, ideggyulladáshoz. A negyedik stádiumban a beteg már felkelés után azonnal italhoz nyúl, addig iszik, ameddig az öntudatlan részegség ki nem alakul. Az öntudatra térésekor újból ital után nyúl, józan állapot már nem igen fordul elő. A beteg személyisége teljesen megváltozik, értelmi funkciói beszűkülnek. Alkoholfogyasztás nélkül megvonási tünetek alakulnak ki. Az alkoholizmus lassú öngyilkosság!

 2. előadás

14.45 óra Társas befolyásolás és a tudatos döntéshozatal

Valamennyien ismerjük az érzést, hogy 1-2 ital után nyugodtabbak, lazábbak vagyunk. Az alkohol segít levetkőzni szorongató gátlásainkat, ráadásul emeli a hangulatot is. Évezredek óta használatos úgynevezett „társas kenőanyagként” annak érdekében, hogy olajozottabban, oldottabban menjenek a társas érintkezések

Napjainkban természetes szokássá vált az alkohol fogyasztása, az "alkoholista" kifejezés beépült mindennapi szókincsünkbe. A fogyasztás növekszik, az alkoholizmus egyre jobban terjed. Magyarország e téren a világ élmezőnyébe tartozik.

A férfiak mellé felzárkózva a nők fogyasztása is fokozatos növekedést mutat. Ez a trend összefügg mai kultúránkkal, értékrendünkkel és azoknak a szokásoknak a terjedésével, amelyekben nélkülözhetetlenné válik az alkohol. Az italozás összefonódik a társas összejövetelekkel, szórakozással, ünnepélyes alkalmakkal, az ivás a társasági élet élénkítését szolgálja. S mindezek mellett szerves része étkezési kultúránknak.

A legtöbb embernek meggyőződése, hogy eleget tud az alkoholizmusról, holott ez a tudás felszínes. Az alkohollal élő fiatalok többsége állítja, hogy hatalma van az alkohol felett, és bármikor véget tudna vetni szenvedélyének. Tele vagyunk előítéletekkel, amelyek leginkább arra jók, hogy elhiggyük: velünk ez nem fordulhat elő. Pedig az alkoholista nem különleges lény, s talán csak annyiban különbözik tőlünk, hogy más problémáját ily módon próbálja megoldani.

A megelőzést nem lehet elég korán kezdeni. Az alkohol egyre fiatalabbak életében bukkan fel, náluk a baráti társaság a legfontosabb motiváló erő. Az út a megszokáshoz vezet, s nem is olyan rögös, mint gondolnánk. Ifjúkorban a szülőknek lehet a legnagyobb visszatartó ereje, ha jó a kapcsolatuk gyermekeikkel. Önmagunk megvédéséhez azonban elegendő ismeretre van szükségünk.

3. előadás

15.30 óra Az alkoholfogyasztás veszélyei

A huzamosabb időn keresztül fennálló, rendszeres alkoholfogyasztás súlyos károsodásokat okoz az egyén fizikai, pszichés állapotában, a közösségi életében, a tágabb környezet szociális-társadalmi jellemzőiben.

A mértékletes alkoholfogyasztás része a kultúránknak: ünnepekor, összejöveteleken elfogadott egy-egy pohár pezsgő, bor vagy éppen sör elfogyasztása, a pálinkafőzés Magyarországon pedig igazi tradíció. A hangsúly a mértékletességen van, amíg ezt szem előtt tartjuk, addig kicsi az esélye a szenvedélybetegség kialakulásának.

A probléma akkor jelentkezik, ha túlzásba visszük az italfogyasztást, illetve ha az alkohol mindennapjaink részévé válva függőséget okoz.

Az alkohol, mint gondűző

Az alkoholfogyasztás gyakori oka, hogy az ember szeretne kicsit kiszakadni a környezetéből, elfelejteni a mindennapi gondjait, vagy itallal betölteni a magányt. Vigyázni kell azonban, mert ez a tevékenység könnyen mindennapi szokássá, függőséggé válhat, ami az embert nemcsak fizikailag (pl. májbetegségeket okozva), de lelkileg is tönkre teszi. Könnyen előfordulhat, hogy az eredeti probléma, ami miatt elkezdtünk inni, nemhogy megoldódik, hanem egyre súlyosabbá válik. Ezek az emberek aztán könnyen elveszíthetik a munkájukat, családjukat és legrosszabb esetben az utcára kerülhetnek.

Az alkoholizmus egy több, sokszor ellentmondó jelentéssel bíró kifejezés. Szenvedélybetegség, melyre kitartó alkoholfogyasztás jellemző annak ellenére, hogy különböző testi, lelki, egyéb tünetek jelennek meg. Az alkoholfogyasztás esetében a hangsúly nem az elfogyasztott alkohol mennyiségén van, hanem az általa kiváltott hatásokon. Az alkoholbetegség testi, lelki elváltozásokkal jár, hatása van az emberi kapcsolatokra és a társadalmi, anyagi helyzetre.

4. előadás

16.15 Kamaszok és az alkoholfogyasztás

Alkohol? Mindenkinek a féktelen partik, a nagy bulik, a sör és a röviditalok jutnak az eszébe elsőre. Addig nincs nagy gond, amíg mértékkel iszik valaki. A nagyobb gond akkor kezdődik, amikor már nem bír nélküle létezni. Ekkor már függőségről beszélünk, ami semmilyen szempontból nem vezet jóra.

Sok fiatal már kipróbálta az alkoholt, nem is egyszer. A bulihoz, a meccsnézéshez és a különleges alkalmakhoz sokan úgy gondolják, hozzátartozhat mindez. A korai alkoholfogyasztás azonban alkoholizmushoz, betegségekhez és balesetekhez vezethet, ami már nem játék.